DOWNLOAD!Cara Bisnes di FB. Klik sini utk maklumat lanjut

Kelebihan hosting dgn nama domain sendiri

Untuk membuat blog sebenarnya sangat senang. Anda boleh buat pilihan sama ada membinanya di platform percuma ataupun membinanya di atas domain dan hosting sendiri. ( berbayar). Cuba anda bandingkan nama WEBLOG SAYA DOT COM  dan WEBBLOG SAYA DOT BLOGSPOT DOT MY atau pun WEBBLOG SAYA DOT WORDPRESS DOT COM . Agak agak yang mana nampak lebih beketrampilan. Kita sendiri pun bila ditanya rakan . “apa alamat website?” . Kalau website kita menggunakan domain sendiri akan rasa lebih keyakinan semasa menyebut.

Antara kelebihan menggunakan domain dan hosting sendiri ni

KELEBIHAN MENGGUNAKAN NAMA DOMAIN DAN HOSTING SENDIRI

1. LEBIH PROFESSIONAL DAN SERIUS

Weblog kita kelihatan lebih professional dan lebih serius. Jika anda seorang peniaga online. Domain memainkan peranan penting sebagai imej syarikat anda. DI Malaysia kita sebenarnya masih mentah dalam arena keusahawanan online. Ramai yang masih tidak sedar dengan kepentingan website. Semua nampak FACEBOOK dan INSTAGRAM sahaja. Sedangkan WEBSITE adalah rukun jikalau serius ingin melakukan business secara online.

2. MEMPUNYAI KUASA PENUH TERHADAP WEBBLOG

Kita juga tidak terikat dengan terma ataupun syarat yg diletakkan oleh platform. Dan bebas melakukan apa saja di website kita.

3. PELUANG MENJANA DUWET TEPI.

Website sendiri juga membolehkan kita berpeluang untuk menjana duit tepi. Dengan menjalankan operasi pengiklanan. Bayangkan jika kita guna hosting tumpang , bila traffic tinggi bermakna viewer pun tinggi. Boleh membuka peluang kita utk membuat promosi ataupun pengiklanan apa apa produk berkaitan. Bayangkan lah jika traffic tinggi tapi kita tidak dibenarkan untuk beriklan. Sgt merugikan.

4. LEBIH SEO

SEO atau  search engine optimization. Oleh kerana rating pencarian robot untuk domain sendiri lebih tinggi dari subdomain. Maka website yang mempunyai nama domain sendiri lebih cenderung untuk di index ke dlm enjin carian seperti google dan yahoo. Jadi kadar keberadaan di carian pertama tu lebih tinggi jika anda menggunakan domain sendiri.

5. NAMA YANG LEBIH UNIK DAN MUDAH DIINGATI

Anda berpeluang untuk mencipta nama tersendiri yang lebih unik dan mengikut citarasa anda sendiri . Ramai yang menamakan webblog dgn nama sendiri cth najibrazak dot com ataupun chedet dot com.

Saya juga ada menyediakan servis bina blog kepada sesiapa yang berminat. Boleh rujuk di sini

Comments

comments

Leave a Reply